Johtajatulien ikärajan tulisi jatkossa olla 15 vuotta, kirjoittaa Riippumaton lukija Aaro Heroja
Aaro Heroja |
| Kuva: Juho Nuottimäki
Ikäkauden vaihtuessa tarpojasta samoajaan nuoren johtajuus alkaa partiossa. Samoaja on johtaja yhtälailla vaeltajien ja aikuisten tavalla, vaikka virallisesti partiojohtajaksi ei voi nimittää partiojohtajan peruskurssin puuttumisen takia. Miksi samoajat eivät sitten ole kutsuttuja Johtajatulille, vaikka nimessäkin näkyy sana johtajuus, joka viittaa kaikkiin johtajiin? Johtajatulien ikäraja pitää muuttaa k-15!
”Samoajat pilaavat Johtajatulien fiilikset”, on oletus, joka herää ensimmäisenä mieleen. Onko tämä kuitenkaan totta? Samoajat, joita Johtajatulien ohjelma ei kiinnosta, tuskin ovat osallistumassa. Taas samoajat, joita Johtajatulien ohjelma kiinnostaa, saisivat tapahtumasta merkittävästi irti. Johtajatulille tulisi samoajia, joita kiinnostaa johtaminen, työelämä ja pestit, joten pilaavatko he Johtajatulien fiiliksen? Väitän, että eivät.
Johtajatulet on mainio paikka samoajille oppia uutta ja kasvattaa verkostojaan. Muuttuvassa maailmassa laaja-alaisen osaamisen tärkeys vahvistuu ja normaali koulutie ei ole aina tarpeeksi. Emmekö siksi voisi tarjota nuorille Johtajatulet-kokemuksen, josta voisi oppia ja saada eväitä elämään?
Tulevat lippukunnanjohtajat ja piiriluottikset ovat tällä hetkellä samoajia. Monessa lippukunnassa on ongelmana tekijöiden puute ja heikko osaaminen. Eikö nuorten kouluttaminen olisi helppo tapa lievittää tekijäpuutetta? Liian harvoin näen lippukunnan ulkopuolella aktiivisia nuoria. Voisiko Johtajatulien puuttuminen samoajien kalentereista olla syynä? Johtajatulet voisi olla väylä päästä lippukunnan ulkopuolelle tarjoten nuorille hyviä mahdollisuuksia oppia ja kasvaa ilman vastuun painetta.
Entäs sitten aikuiset, joille ei ikärajan laskun jälkeen olisi yhtään omaa tapahtumaa? Aikuiset eivät ole partion kohderyhmää ja Johtajatulille osallistuvat myös vaeltajat, niin olisi perusteltua, että samoajatkin saisivat osallistumisoikeuden. Samoajien osallistuminen ei veisi aikuisten ja vaeltajien Johtajatulet-elämyksestä mitään pois, sillä tapahtumakonseptin ei pidä muuttua ja sisällön pitää pysyä samanlaisena.
Johtajatulet on k-18, koska on helppo olla muuttamatta mitään. Muutoksen on tapahduttava ja ikärajaa pitää laskea. Suomen Partiolaisten hallitus, joka olette Johtajatulet 2025 toimeksiannon hyväksyneet – Miksi k-18?
Aiheesta on nostettu partiolaisaloite ja se löytyy osoitteesta osallistu.partio.fi
Jaa artikkeli somessa:
Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita: Lukijan mielipide
Viimeisimmät kommentit:
5 vastausta artikkeliin “Lukijan mielipide: Johtajatulien ikäraja on laskettava k-15”
-
Harry
Mistä piirien pitäisi repiä resurssit jatko rokkiin jos meillä on jo johtahuutta kouluttava tapahtuma, jossa on jo moneen otteeseen ollut kymmeniä samoajia?
Samoajalla, kuka menee johtajatulille on enemmän yhteistä vaieltajien ja aikuisten kanssa, ketkä menevät johtajatulille, kuin samoajien, ketkä eivät mene johtajatulille…
-
Tarvitaan selkeästi laadukkaampaa jatko-ROKkia
Keskimääräisesti samoajaikäinen ei saa paljoa irti Johtajatulien sisällöstä, joka on suunnattu aivan erilaisessa elämäntilanteessa olevalle yleisölle. Jo pelkästään tämän takia en näe ikärajan laskun olevan tarpeellista. Johtajatulet ovat monelle täysi-ikäiselle henkireikä ja kyllä, lukio/amisikäisen perään katsominen vesittää sen. Mikäli samoaja on aidosti kiinnostunut itsensä kehittämisestä, ei yksiltä Johtajatulilta poisjääminen sitä kehitystä vesitä – korkeintaan muutaman vuoden päästä sinne sitten jo voi mennä. Partiopiireillä on tarjota paljon erilaisia koulutuksia, joissa samoajaikäinen voi itseään kehittää. Nämä sopivat samoajaikäiselle nuorelle johtajalle jopa paremmin kuin Johtajatulien keskimäärin työssäkäyville keski-ikäisille suunnattu sisältö. Tietynlaiseen ohjelmaan on olemassa tietynlaiset ikärajat syystä – ei siksi että voitaisiin näyttää nenää nuoremmille rajan toiselta puolelta, vaan siksi ettei ohjelma nyt kertakaikkiaan vain palvele nuorempia ikäkausia. No miksi vaeltajat sitten ovat mukana? Vaeltajaikäkausi on laaja ja esimerkiksi 21-vuotias hyötyy Johtajatulien sisällöstä jo aivan eri tavalla mitä vaikka 16/17-vuotias.
-
Ode
Mistä piirien pitäisi repiä resurssit jatko rokkiin jos meillä on jo johtahuutta kouluttava tapahtuma, jossa on jo moneen otteeseen ollut kymmeniä samoajia?
Samoajalla, kuka menee johtajatulille on enemmän yhteistä vaieltajien ja aikuisten kanssa, ketkä menevät johtajatulille, kuin samoajien, ketkä eivät mene johtajatulille…
-
Tarvitaan selkeästi laadukkaampaa jatko-ROKkia
Monilla piireillä on jatko-ROKkeja ja paljon muitakin tapahtumia, jotka sopivat paremmin samoajaikäisen johtajakoulutustarpeisiin, mitä Johtajatulet. Mikäli piirillä ei ole resursseja tarjota samoajaikäiselle sopivaa johtajakoulutusta, voisi pohtia olisiko esimerkiksi yhteistyö piirirajojen yli jollain tavalla kannattavaa, tai vielä laajemmin SP:n tasolla esimerkiksi etäkoulutuksena. Johtajatulien koulutukset, pajat ja puheenvuorot eivät ole sisällöltään rinnasteisia sellaisiin koulutuksiin, joista samoaja hirveästi hyötyisi. Kuten jo sanoinkin, on ihan perusteltua miksi tapahtumilla on kohderyhmä, eihän seikkailijoitakaan esimerkiksi laiteta ROKille, sillä ROK ei ole seikkailijoiden ikäkaudelle sopivaa ohjelmaa.
Kysymyksesi voi asettaa toisaalta myös toisinpäin; mistä (ja miksi?) repiä resurssia tuoda samoajat yhteen ja ainoaan aikuisille tarkoitettuun partiotapahtumaan, kun samoajilla on niin paljon muutakin, mihin voi mennä osallistujana?
-
-
Sampo
Erittäin hyvä nosto! On tärkeää huomioida, että samoajat ovat tulevia johtajia, ja heillä tulisi olla mahdollisuus osallistua johtajatulille, kehittyä ja oppia siellä. Ikärajan lasku tarjoaisi nuorille arvokkaita kokemuksia ja mahdollisuuksia, jotka tukisivat sekä heidän johtamistaitojensa että partiouransa kehitystä, sillä olisi myös varmasti mieleenpainuvampi vaikutus, koska nuo taidot syntyvät samoajaiässä. Samoajien osallistuminen rikastuttaisi tapahtumaa ja toisi uusia näkökulmia, mikä hyödyttäisi koko partioliikettä.
Nimimerkillä: Olen itse ollut johtajatulila ala-ikäisenä ja siitä oli minulle todella merkittävä tapahtuma.
Vastaa